Artikelen

De wereld is aldoor in beweging. Hieronder vind je mijn artikelen naar aanleiding van actuele onderwerpen en nieuwe ontwikkelingen.

bio-identieke en synthetische hormonen… ze zijn niet hetzelfde!

Bio-identieke hormonen zijn niét hetzelfde als synthetische, niet bedacht door influencers, álles behalve een hype en werken wél transdermaal. De onderstaande vijf vragen – of liever misverstanden – komen aan de orde dit artikel.

het is winter… heb ik nog wel voldoende vitamine D3?

Vitamine D is een belangrijke in vet oplosbare vitamine, die je onder normale omstandigheden zelf aanmaakt uit zonlicht. Er wordt geschat dat zo’n 90% van je vitamine D behoefte uit zonlicht moet worden gemaakt. De overige 10% haal je uit voeding.

What I see… is what you get!

In de gezondheidszorg speelt ego een paradoxale rol. Het biedt vastberadenheid, maar kan ook een onzichtbare barrière vormen voor groei en samenwerking. Hoe kunnen zorgprofessionals hun expertise behouden, zonder zich af te sluiten voor nieuwe inzichten?

meer dan opvliegers… met een grote impact op je relatie!

De overgang brengt fysieke, mentale, emotionele en sociale veranderingen met zich mee. En die hebben ook een immense impact op je relaties. Het laatste wat je kunt gebruiken is dat ook daar problemen ontstaan. En toch is dat logisch.

zorgen voor jezelf… is zorgen voor je microbioom!

Je hebt, wanneer je naar de aantallen kijkt, meer micro-organismen in en op je lichaam dan dat je eigen lichaamscellen bezit. Dat geeft meteen aan dat ze invloed hebben op je gezondheid en niet zo’n beetje beetje ook.

blij met dopamine… een van de bekendste geluksstofjes!

De afgifte van dopamine zorgt voor een golf van genot en dat zorgt er tevens voor dat je het dopamine-opwekkende gedrag wilt herhalen. Chronische stress en slaaptekort kunnen al snel leiden tot verlaging van het dopamineniveau.

slaap is herstel… maar wat als het je gewoon niet lukt?

Van een slechte slaapkwaliteit, chronisch slaaptekort of ontregelingen van het slaap-waakritme word je dikker en ga je er slechter uitzien. RIVM voegt daar nog hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en borstkanker aan toe.

lichaam en geest… balans ontstaat door samenwerking!

Wanneer je te haastig op zoek gaat naar de oplossing, rennend door een bos, denkend dat je weet waar je moet zijn… Dan vertrap je ergens aan het begin van je pad misschien wel het plantje dat alle antwoorden in zich had.

wat nou ‘vrouwenkwaaltjes’… het is veel serieuzer dan dat!

Als een naderende donkere lucht die vooraf gaat aan een zware bui hangt ‘ie daar te hangen, die ‘overgang’. Sluimerend, dreigend en heftig. De impact is immens. Op je lijf en mind. Dat als eerste. Maar ook op je relaties met anderen en jezelf.

je hebt een lichaam en een geest… ze zijn meer verbonden dan je denkt!

Eerder deze maand had ik een interview met ‘over psychologie’. Het werd een mooi gesprek over gezondheid, balans, samenwerking tussen therapeuten en psychologen en de interactie en verbinding tussen lichaam en geest.

soja… eten we het nou wel of juist niet?

Elk voedingsmiddel heeft positieve en negatieve eigenschappen. Dat is voor soja niet anders. Het beste kun je soja maximaal een of twee keer per week eten en niet elke dag. Je lichaam kan dan profiteren van de voordelen en herstellen van de nadelen.

De kans dat je oud wordt is groot… maar hou (letterlijk) je hoofd erbij!

Over het algemeen denken we niet bepaald na over ons brein als we nog jong zijn en dat heeft later mogelijk een negatieve weerslag op ons. Het is namelijk belangrijk om tijdig een sterke fundering te leggen als het gaat om breingezondheid.

kelp als detoxer… maar ook als booster van je immuunsysteem!

Kelp is één van de beste filters om giftige stoffen, chemische bestanddelen en zware metalen uit zeewater te filteren en af te breken tot onschuldige stoffen. Kelp heeft dit vermogen ook doen binnen je lichaam. Maak er gebruik van!

Je gezondheid is niet zo belangrijk… Je koopgedrag is dat wel!

Ons brein heeft evolutionair gezien een voorkeur voor zoet, zout en vet. We zijn bovendien massaal verslaafd geraakt aan lekkere smaakjes. De combi van zoet, zuur, bitter, zout en umami doet het altijd goed. Dat maakt een UPF onweerstaanbaar.

maanstanden en circadiaans ritme

Het circadiaans ritme is een zwaar onderschat fenomeen met fysieke, mentale, emotionele en sociale gevolgen. Een gezond slaapritme, onze herstelmogelijkheden en alle andere aspecten van onze gezondheid worden er door beïnvloed.

het adaptogeen ashwaganda… onzin of wetenschap?

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden uit de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde. Het kruid heeft een balancerende en revitaliserende werking op je lichaam en werkt specifiek op je schildklier en bijnieren.

‘weerstand tegen’ of ‘angst voor’ corona… is het nodig?

Wekenlang worden we inmiddels in de greep gehouden met berichtgeving over het coronavirus. Ik probeer iets nieuws bij te dragen aan alles wat ik al op social media en de nieuwssites tegenkom aan zin én onzin.

een permanente zomertijd is stom!

Het verzetten van de tijd: We willen er massaal vanaf. Maar dan wel terug naar de tijd die het best bij onze locatie op de aarde hoort. Ook al denken we misschien dat het ritme van de de natuur een stuk minder belangrijk is nu we kunstlicht hebben… Niets is minder waar.

interview weekblad margriet… in de koningseditie!

Normaal gesproken gaan ‘gewicht gerelateerde’ interviews in damesbladen over nieuwe diëten, minder calorie inname of meer bewegen. In dit artikel gaat het daar gelukkig juist niet over. Maar ik moest wel met de billen bloot.