Massage tijdens je zwangerschap

De zwangerschapsmassages die ik geef, doen niet onder voor de gewoonlijke rug-schouder-nek of ontspanningsmassages. Omdat ik werk op een prenataltafel, is er geen reden meer om ondersteund door kussens op je zij te moeten liggen. Deze tafel is speciaal hiervoor ontwikkeld en bevat uitsparingen voor zowel je borsten als je buik. De uitsparing voor je buik is verstelbaar en je kunt dus ‘op je buik liggen’ (al lig je er eigenlijk omheen) vanaf het begin van je zwangerschap tot aan de allerlaatste week.

zwangerschapsmassage
zwangerschapsmassage

massage tot aan de laatste zwangerschapsweken

Hoogzwanger en toch even helemaal geen gewicht voelen en ‘gewoon’ lekker gemasseerd worden? Ik laat de liefdevolle massage van je buik en baby graag over aan jouzelf, want die zitten tijdens de massage in mijn praktijk juist veilig verstopt. Maar die oververmoeide rug, schouders, nek, benen en voeten kunnen gemasseerd worden terwijl jij, je buik én je baby rusten.

voordelen van een massage tijdens je zwangerschap

Behalve de ontspannende werking van een massage tijdens je zwangerschap zijn er veel andere voordelen. Als je pijnklachten hebt kan een massage veel verlichting bieden. Tijdens een zwangerschapsmassage verbetert je bloedcirculatie en wordt je lymfestelsel gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door je lichaam vervoerd worden.

Verder verbetert een massage je slaap en dat geldt zeker ook tijdens je zwangerschap. Een massage stimuleert de aanmaak van oxytocine (het gelukshormoon) en vermindert stressgevoelens en de aanmaak van cortisol (het stresshormoon). Dankzij een massage verbetert ook je oppervlakkige doorbloeding, wat verlichtend kan werken bij spataderen. En tenslotte kan de massage helpen om het vasthouden van vocht, een klacht die vaak voorkomt tijdens de laatste maanden van een zwangerschap, te verminderen.

massage na je bevalling en massage van je kindje

Ook na je bevalling blijven massages prettig om te herstellen, spierpijn te verlichten en even een moment voor jezelf in te plannen en tot rust te komen.

Wil je leren hoe je je kindje kunt masseren? Op aanvraag leer ik je in een 1 op 1 workshop de Shantala babymassage aan. Dat kan in de praktijk of als je dat fijner vindt ook bij je thuis. Alle nieuwe indrukken (licht, donker, honger, pijn, drukte, lawaai, warmte, koude) staan even stil op de momenten dat je kindje met aandacht gemasseerd wordt. Alleen geborgenheid, ontspanning en aanraken in volledige aandacht blijven over.