Neurotransmitter profielbepaling

Voel je je emotioneel of mentaal uit balans, met of zonder een duidelijke oorzaak, dan is er een grote kans dat de werking van je neurotransmitters is verstoord.

Een neurotransmitter is een stofje dat zorgt voor de prikkeloverdracht van de ene zenuwcel naar de andere. Je zou ze ook communicatiestofjes kunnen noemen. In je hersenen spelen ze een extreem belangrijke rol maar ze komen ook elders in je lichaam voor. De bekendste zijn misschien dopamine, serotonine, GABA, acetylcholine en (nor)adrenaline.

de werking van neurotransmitters bijsturen

Neurotransmitters worden gemaakt uit specifieke voedingsstoffen en er zijn veel omzettingen nodig binnen je lichaam. Dit natuurlijke proces kan tijdens periodes van ziekte, stress of hoge (werk)druk uit balans raken.

het zit dan misschien wel tussen je oren, maar op een andere manier dan je denkt

Je lichaam is een unieke fabriek van biochemische processen waarbij neurotransmitters erg bepalend zijn voor je gedrag, je emoties, hoe je jezelf ervaart en je prestaties.

De hersenen en darmen zijn het controlecentrum van het lichaam met miljarden zenuwcellen. Elk van deze zenuwcellen staat in verbinding met anderen. Berichten reizen daarbinnen met behulp je neurotransmitters. Plezier, motivatie, passie, rust, balans, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en andere eigenschappen die wij als positief ervaren worden hierdoor gecreëerd. Maar helaas kan de goede werking en voldoende aanwezigheid van neurotransmitters negatief veranderen door onder andere een onevenwichtige samenstelling in je microbioom of een disbalans in je hormonen. En zoals gezegd kunnen ziekte en stress maar ook medicatie, leefstijl en ongezonde voeding of tekorten in je voeding ervoor zorgen dat je neurotransmitters onder druk komen te staan. Een onbalans zal een negatieve invloed hebben op je mentale, emotionele en uiteindelijk ook op je fysieke gezondheid. Door neurotransmitters weer in balans te brengen en te houden zal het gevoel ‘mentaal en emotioneel weer jezelf te zijn’ weer kunnen ontstaan.

Dopamine, serotonine, GABA en acetylcholine

dopamine

De neurotransmitter dopamine heeft onder andere een positieve invloed op humeur, concentratie, geheugen, stressgevoeligheid, leerprestaties, libido, presteren onder druk, doorzettingsvermogen en geeft meer geestelijke energie en daadkracht. Dopamine reguleert ook het motorische gedrag en het is de chemische stof voor plezier en beloning.

serotonine

De neurotransmitter serotonine reguleert de bloeddruk, ondersteunt de geestelijke veerkracht, eetlust en darmpassage, positieve gemoedstoestand, spieropbouw, nachtrust, maakt evenwichtig in stresssituaties en helpt bij prikkelbaarheid en geïrriteerdheid. Hormonen kunnen neurotransmitters, dus ook de serotoninespiegel beïnvloeden, wat kan verklaren waarom sommige vrouwen premenstruele en menopauzale stemmingsklachten hebben.

gaba

De neurotransmitter GABA heeft onder andere een positieve invloed op creativiteit, vermindering van stressgevoeligheid en innerlijke onrust, is een natuurlijke rustgever, werkt ontspannend, helpt bij examenstress en plankenkoorts, vermindert een gevoel van zenuwachtigheid en verbetert de nachtrust. GABA is de meest kalmerende neurotransmitter in onze hersenen.

acetylcholine

De neurotransmitter acetylcholine is de belangrijkste neurotransmitter van het parasympatische zenuwstelsel. Het is verantwoordelijk voor het geheugen en concentratie, alertheid, gedachten, creativiteit en andere cognitieve functies en helpt evenwichtig te blijven in stresssituaties.

neurotransmitter profielbepaling

Je kunt via balance touch een digitale neurotransmitter profielbepaling doen. De profielbepaling is een wetenschappelijk onderbouwde test, die de status van de vier hierboven genoemde neurotransmitters inzichtelijk maakt. Het doel van deze profielbepaling is om inzicht te krijgen in de genetische basissituatie en de eventuele verzwakking van dit systeem. Door het herstellen van een of meerdere verzwakte neurotransmitterprofielen, kan de balans snel en in de basis worden hersteld.

De uitslag van de profielbepaling is het uitgangspunt voor een op maat gemaakt plan, gebaseerd op voedingsaanpassingen en leefstijladviezen, waar nodig aangevuld met supplementen. Dit behandelplan is gericht op de verbetering van de neurobiochemie van het lichaam en een snel herstel van de balans van de genoemde neurotransmitters. Het advies wordt opgesteld voor een periode van drie of vier maanden, waarna er opnieuw een neurotransmittertest gedaan kan worden. Indien nodig wordt het behandelplan dan bijgesteld om de status van de neurotransmitters verder te optimaliseren.

Wetenschappelijk onderbouwd

De neurotransmitter profielbepaling is gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen gedurende de laatste 50 jaar. De test combineert kennis uit observaties tijdens klinische settings die wereldwijd gepubliceerd zijn. Ze zijn gebruikt, onderzocht en bevestigd door vooraanstaande neurowetenschappers.