Hormoon(balans) herstel

Wil je lekkerder in je vel zitten, een betere huid, meer energie? Wil je beter slapen, je rustiger voelen, beter voor jezelf zorgen, gezonder eten? Of heb je lichamelijke, mentale of emotionele klachten die je zou willen verminderen of waar je vanaf wilt? Dan is een hormoon(balans) begeleiding iets voor jou.

maatwerk om je hormonen in balans te brengen

Als je hormonen in balans zijn, verbetert je gezondheid op elk vlak. Ook is het gemakkelijker je streefgewicht te bereiken en te behouden. Ieder mens is anders en daar hoort een begeleiding bij die het beste past en het meeste resultaat oplevert. Persoonlijk maatwerk dus, precies gericht op jou en jouw verhaal. Ik help je heel graag op weg naar een gezond, blij en energiek lichaam en leven!

Heb jij last van een of meer van de volgende kenmerken..

 • overgewicht
 • een slechte vetverdeling (precies op de verkeerde plekken)
 • vermoeidheid of lusteloosheid
 • een gejaagd gevoel
 • wisselende stemmingen en energie niveaus
 • overgangsklachten of menstruatieklachten
 • een burnout
 • ‘gewoon’ niet lekker in je vel zitten
 • lage weerstand
 • piekeren
 • spijsverteringsklachten
 • stress
 • een onbedwingbare behoefte aan (teveel) zoet of hartig
 • slaapproblemen
 • hormonale klachten
 • een depressief gevoel
 • alsmaar achter de feiten aanlopen
 • hardnekkig terugkerende of juist vage gezondheidsklachten
 • klachten waarvan je denkt ‘die zullen er nou eenmaal wel bij horen’ (meestal niet dus!)

..dan is de hormoonfactor aanpak iets voor jou!

social media en omgevingsdruk

Social media staat bomvol adviezen (die elkaar vaak ook nogal eens tegenspreken), reclames prijzen prachtige oplossingen aan (die meestal veel geld kosten en niet of niet blijvend werken) en dan is daar ook nog dat ene vaak gehoorde dingetje ’waar haal ik de tijd en de energie vandaan, want ik moét al zoveel’. Uiteindelijk kies je misschien voor het zoveelste hongerdieet, koop je het nieuwste merk multivitaminen met mooie beloften in je achterhoofd, meld je je aan voor een trainingsprogramma (op zondagochtend met boomstammen slepen, weer of geen weer..). Even lijkt het dan de goede kant op te gaan. Maar het is onmogelijk een te strak regime de rest van je leven vol te houden. En dat hoef je jezelf niet eens kwalijk te nemen. Want onmogelijk ís het!

Bovendien is elk lichaam anders en zijn algemene adviezen soms een basis maar vaak niet de finishing touch voor jouw specifieke situatie.

wat meer uitleg

Veel van de huidige diëten, trainingsmethoden en leefstijladviezen brengen je hormonen juist verder uit balans. Daardoor word je nog futlozer, nog ongezonder, neemt je gewicht toe (en vooral precies op de plekken waar je het niet wilt) en ontwikkelen zich steeds meer gezondheidsklachten.
Punten- en crashdiëten zijn voorbeelden van diëten die geen rekening houden met je hormonen. In het begin vliegt het gewicht eraf, maar later vliegt het er meestal nog harder weer aan met nog een extra schepje erbovenop. Ga je door met het denken vanuit een lage inname van energie en een zo hoog mogelijk verbruik ervan, dan ga je de strijd aan met je hormonen en die strijd kun je nu eenmaal écht niet winnen. Je hormonen zijn ondertussen keihard aan het werk om jou juist een andere kant op te sturen, simpelweg omdat ze evolutionair zo zijn geprogrammeerd.

Met een hormoon(balans) begeleiding komen je hormonen weer beter in balans. Zodra je hormonen in evenwicht zijn, voel je je gezonder en energieker. Bovendien wordt het veel eenvoudiger om je ideale gewicht te bereiken en te behouden, terwijl ondertussen allerlei vage of juist hardnekkige gezondheidsklachten verdwijnen. Je hoeft hier helemaal geen gekke dingen voor te doen of je te richten tot pillen, zakjes en shakes. Een hongerdieet volgen is al helemaal niet nodig en jezelf buiten proporties afmatten in de sportschool ook niet. Vaak is het tegendeel juist waar.

Goede voeding, afwisseling, zo puur en onbewerkt mogelijk eten, uitgekiende adviezen op maat over welke voedingsmiddelen heel belangrijk zijn en wat je maar beter links kunt laten liggen, dát is de basis. Stressreductie (en ook hier geldt dat de manier waarop echt voor elk mens anders is) en anders (en vaak juist minder en korter) sporten doen vervolgens de rest. Omdat je de adviezen eenvoudig in je dagelijks leven kunt inpassen, zul je je nieuwe leefstijl gemakkelijk kunnen volhouden.

klachten die het gevolg kunnen zijn van een verstoorde hormoonbalans

Aankomen in gewicht, allergieën, angst, auto-immuunziekten, burnoutklachten, candida en andere schimmelinfecties, cellulite, chronische klachten, concentratiestoornissen, darmklachten, depressie, endometriose, galblaasproblemen, gastritis, gebrek aan energie, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten, hoofdpijn, huidproblemen, infecties, irritaties, koolhydraatverslaving, lage bloeddruk, lage hormoonniveaus, leverklachten, libido- en erectieproblemen, lusteloosheid, maagklachten, mannelijke kaalheid, menopauze klachten, migraine, ontstekingen, opgejaagd gevoel, osteoporose, overgang, overgewicht, PCOS, PMS, schildklierproblemen, schimmelinfecties, slaapproblemen, spierpijn, spierklachten, stress, tandvleesproblemen, uitputting, verhoogde bloeddruk, vermoeidheidsklachten, voeding intoleranties, zwangerschapsproblemen. En de lijst is niet compleet…

evocircadian

We gaan een stapje verder. Hormoonbalans en hormoontherapie zijn termen die je steeds vaker tegenkomt. Maar ‘evocircadian’ is misschien een term die je nog niet vaak hebt gehoord.

Vanuit de evocircadian kennis kijk je op een andere manier naar gezondheid en ziekte. Je kijkt eigenlijk naar je eigen lichaam en ontwikkeling vanuit een evolutionair, ritmisch perspectief en al vanaf de conceptie. Daarbij maak ik als therapeut gebruik van kennis uit de evolutiebiologie, circadiane ritmes, microbiologie, endocrinologie, immunologie, hormonen, microben, voeding en spijsvertering, zwangerschap en de mens vanaf de conceptie.

Ook de zogenaamde kritische periode isbelangrijk. De Kritische Periode is de periode vanaf het allereerste begin in de baarmoeder tot circa je derde jaar. Alles wat in deze periode gebeurt is belangrijk voor hoe de natuur je lichaam en je verschillende lichaamssysteem heeft aangepast aan wat er naar verwachting nog komen gaat.

Door goed te kijken naar alle onderdelen hiervoor en het inzicht en de kennis uit deze gebieden aan je uit de leggen en therapeutisch toe te passen in een duidelijk stappenplan, kan ik je preventief en curatief adviezen geven ten behoeve van je fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Hormoontherapie is meer dan je denkt. Behalve alle mogelijkheden op het gebied van suppletie, bio-identieke hormonen en adviezen op het gebied van voeding en leefstijl, is het belangrijk breed te kijken naar alle andere systemen in je lichaam.

de beste versie van jezelf.. voorgoed!

Ben je klaar om een verandering in je leefstijl aan te gaan die blijvend is, je de beste versie van jezelf te voelen en zowel innerlijk als uiterlijk weer te worden wie je zou kunnen zijn? Hormoon(balans) begeleiding brengt op natuurlijke wijze het hormonale systeem terug in evenwicht.

Ik ben naast natuurgeneeskundig registertherapeut ook gecertificeerd hormoonfactortrainer en evocircadian hormoontherapeut. Inmiddels heb ik meer dan tien jaar ervaring opgedaan in het begeleiden van cliënten op dit gebied en veel verdiepende en aanvullende opleidingen gedaan op het gebied van leefstijl, coaching, hormoontherapie en gezondheid. Daarnaast ben ik auteur van het boek ‘leef je leven in balans’.