Cursus shantala babymasage

Shantala babymassage is een vorm van massage die eenvoudig te leren is. Het is een totale lichaamsmassage voor baby’s en jonge kinderen die nauw verbonden is met ayurvedische massage.

Achtergrond van (shantala) babymassage

Leboyer, de man achter de zogenaamde zachte bevalling van deze tijd, is degene die de shantala babymassage naar het Westen bracht. Hij was sterk van mening dat ouders, naast de dagelijkse verzorging, hun kindje vooral een overvloed aan warmte en geborgenheid dienen te geven, zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen. Babymassage is een mooie manier om je kindje deze warmte en geborgenheid extra te laten ervaren.

kleine kinderen moet je diepe wortels geven .. grote kinderen vleugels

Aanraken in volledige aandacht

Natuurlijk ken jij je kindje als geen ander. Babymassage is een bijzondere manier om je kindje nog beter te leren kennen en jullie band nog sterker te maken. Je leert de lichaamstaal van je baby verstaan, de enige taal die een baby de eerste 9 maanden spreekt. Massage betekent aanraking, liefkozing en activeert zowel je eigen zintuigen als die van je kindje.

In de baarmoeder is de huid van de baby het belangrijkste communicatiemiddel. Inmiddels is bijvoorbeeld bekend dat te vroeggeboren baby’s in de couveuse meer levenskansen hebben en beter groeien als ze regelmatig huidcontact hebben met de ouders. In sommige gevallen is aanraking zelfs van levensbelang. Lichamelijk contact is sowieso uitermate belangrijk voor de emotionele, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je kindje. Door met aandacht aan te raken wordt het basisvertrouwen in elkaar versterkt.

Ook voor baby’s die geboren worden na een probleemloze zwangerschap is de overgang van de warme, veilige baarmoeder naar onze wereld een enorme verandering. Zelfs een normale bevalling is een zeer ingrijpende ervaring. En daarna wordt alles anders, zowel voor het kindje als voor de moeder. Hoewel in de meeste gevallen moeder en kind elkaar zonder woorden aardig begrijpen, kun je door het geven van een regelmatige massage aan je kindje toch iets toevoegen dat van onschatbare waarde is. Als je weet dat je als ouder een gevoel van veiligheid en geborgenheid kunt geven, zul je je bovendien wat minder machteloos voelen op de momenten dat niet alles op rolletjes loopt. Daarnaast betekent het voor de ouders een rustpunt in het drukke bestaan. En eigenlijk is dat ook het geval voor je kindje. Alle nieuwe indrukken (licht, donker, honger, pijn, drukte, lawaai, warmte, koude) staan even stil op de momenten dat je kindje met aandacht gemasseerd wordt. Alleen geborgenheid, ontspanning en aanraken in volledige aandacht blijven over.

Voor vaders is deze cursus natuurlijk net zo goed aan te raden. Omdat het nog steeds vaak zo is dat zij hun kindje wat minder vaak zien, is massage een fijne manier om op een actieve en intensieve manier contact te hebben.

Effecten van babymassage

 • babymassage geeft rust en is heerlijk ontspannend voor ouder en kind
 • babymassage kan er voor zorgen dat je kindje rustiger en dieper slaapt en sneller een slaap- en eetritme ontwikkelt
 • babymassage heeft een positieve uitwerking op de spijsvertering en is ondersteunend bij het tegengaan van darmkrampjes, verstoppingen en andere ongemakken
 • babymassage is een intens moment van contact moment tussen ouder en kind
 • babymassage geeft (zelf)vertrouwen
 • babymassage kan ervoor zorgen dat je kindje minder geprikkeld is en sneller toeneemt in gewicht en lengte
 • babymassage bevordert de motoriek, ademhaling en spierontwikkeling
 • babymassage stimuleert de zintuiglijke, motorische en emotionele ontwikkeling van je kindje (hierdoor kan het extra waardevol zijn voor te vroeg geboren kindjes of kindjes met een handicap)
 • babymassage stimuleert het immuunsysteem
 • babymassage zal ervoor zorgen dat je als ouder de lichaamstaal van je kindje beter gaat begrijpen
 • babymassage verbetert de doorbloeding
 • babymassage kan stress bij je baby verlichten

‘your body is designed to survive
and while you do just that
make sure it feels really good’

~quote pien & regien

bekijk andere massages en behandelingen