Neurotransmitter profielbepaling

Voel je je emotioneel en/of mentaal uit balans, met of zonder een duidelijke oorzaak, dan een grote kans dat de werking van je neurotransmitters is verstoord. Een neurotransmitter is -simpel gezegd- een chemische stof die zorgt voor de prikkeloverdracht van de ene zenuwcel naar de andere. Je zou ze ook communicatiestofjes kunnen noemen. In de hersenen spelen ze een extreem belangrijke rol. De belangrijkste en bekendste zijn dopamine, serotonine, GABA, acetylcholine en (nor)adrenaline.

de werking van neurotransmitters bijsturen

Als de werking van neurotransmitters is verstoord, werken lichaam en geest als geheel minder goed. Ze werken pas optimaal bij een goede bloedcirculatie, zuurstofopname, vetzuurbalans, aanvoer van de juiste voedingsstoffen, ‘gezonde stress’ en andere belangrijke factoren.

Neurotransmitters worden geproduceerd uit specifieke voedingsstoffen. Dit natuurlijke proces kan tijdens periodes van stress en hoge (werk)druk uit balans raken. De behoefte aan specifieke voedingsstoffen en leefstijlwijzigingen ter ondersteuning van de betreffende neurotransmitter neemt dan toe.

De neurotransmitter profielbepaling is het eerste meetinstrument dat de combinatie van persoonlijkheid, geheugen, aandacht, en fysieke gezondheid in combinatie met mogelijke afwijkingen van de genetische ‘natuur’ van een persoon met betrekking tot neurotransmitters zichtbaar maakt.

biochemische balans

Je lichaam heeft een unieke fabriek in biochemische processen waar ook je neurotranmitters erg bepalend zijn. Zij bepalen mede je gedrag, prestaties en emoties. Leefstijl keuzes hebben een diepgaande en directe relatie met hoe deze chemicaliën namens ons presteren.

De hersenen en darmen zijn het controlecentrum van het lichaam miljarden zenuwcellen (neuronen). Elk van deze zenuwcellen staat in verbinding met anderen. Berichten reizen van neuron naar neuron met behulp van chemische communicatiestofjes, je neurotransmitters. Door een bepaalde leefstijl te leven, kun je het beste uit de krachtige apotheek in je hoofd halen.

Plezier, motivatie, passie, rust, balans, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en andere eigenschappen die wij als positief ervaren worden hier gecreëerd. Maar helaas kan de goede werking en voldoende aanwezigheid van neurotransmitters negatief veranderen door onder andere een disbalans in je darm microbioom, een hormoondisbalans, stress, ziekte, medicatie, leefstijl en ongezonde voeding.

Door neurotransmitters in balans te brengen en houden zal een positievere mindset ontstaan ​​en een gevoel ‘mentaal weer jezelf te zijn’. Terwijl een onbalans juist een negatieve invloed zal hebben op je mentale, emotionele en uiteindelijk ook je fysieke gezondheid.

Dopamine | serotonine | GABA | acetylcholine

dopamine

De neurotransmitter Dopamine heeft onder andere een positieve invloed op humeur, concentratie, geheugen, stressgevoeligheid, leerprestaties, libido, presteren onder druk, doorzettingsvermogen en geeft meer geestelijke energie en daadkracht. Dopamine reguleert ook het motorische gedrag en het is de chemische stof voor plezier en beloning.

serotonine

De neurotransmitter Serotonine reguleert de bloeddruk, ondersteunt de geestelijke veerkracht, eetlust en darmpassage, positieve gemoedstoestand, spieropbouw, nachtrust, maakt evenwichtig in stress situaties en helpt bij prikkelbaarheid en geïrriteerdheid. Hormonen kunnen neurotransmitters, dus ook de serotoninespiegel beïnvloeden, wat kan verklaren waarom sommige vrouwen premenstruele en menopauzale stemmingsklachten hebben. Bijna 90% van je serotonine wordt in je maag-darmkanaal gemaakt. Daarom hebben mensen met darmproblemen ook vaak een slechtere mentale gezondheid

gaba

De neurotransmitter GABA heeft onder andere een positieve invloed op creativiteit, vermindering van stressgevoeligheid en innerlijke onrust, is een natuurlijke rustgever, werkt ontspannend, helpt bij examenstress en plankenkoorts, vermindert een gevoel van zenuwachtigheid en verbetert de nachtrust. GABA is de meest kalmerende neurotransmitter in onze hersenen.

acetylcholine

De neurotransmitter Acetylcholine is de belangrijkste neurotransmitter van het parasympathische zenuwstelsel, het deel van het autonome zenuwstelsel dat spieren samentrekt, bloedvaten verwijdt, lichamelijke secreties verhoogt en de hartslag vertraagt. Het is verantwoordelijk voor het geheugen en concentratie, alertheid, gedachten, creativiteit en andere cognitieve functies en helpt evenwichtig te blijven in stress situaties.

neurotransmitter analyse

Je kunt bij balance touch een neurotransmitter profielbepaling volgens Braverman laten uitvoeren. De profielbepaling is een wetenschappelijk onderbouwde test, die de status van de vier hierboven genoemde neurotransmitters inzichtelijk maakt. Het doel van deze profielbepaling is om inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van het neurobiochemische systeem. Door het herstellen van een of meerdere verzwakte neurotransmitterprofielen, kan het genezingsproces in de basis worden versterkt.

De uitslag van de profielbepaling is het uitgangspunt voor een op maat gemaakt behandelplan, gebaseerd op voedingsaanpassingen en leefstijladviezen, waar nodig aangevuld met supplementen. Dit behandelplan is gericht op de verbetering van de neurobiochemie van het lichaam en heeft als doel een betere aanmaak en balans van de genoemde neurotransmitters. Het advies wordt opgesteld voor een periode van drie of vier maanden, waarna er opnieuw een neurotransmittertest gedaan kan worden. Waar nodig wordt het behandelplan dan bijgesteld om de status van de neurotransmitters verder te optimaliseren.

Wetenschappelijk onderbouwd

De neurotransmitter profielbepaling volgens Braverman is gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen gedurende de laatste 50 jaar. De test combineert kennis uit observatie en experimenten die wereldwijd gepubliceerd zijn. Ze zijn gebruikt en onderzocht door andere vooraanstaande neurowetenschappers en vervolgens bevestigd in klinische settings. Geen enkele bepaling kan de neurobiochemie echter volledig weergeven. De antwoorden op de vragen geven patronen weer van gedrag, gevoelens en gedachten, die direct zijn verbonden met de neurotransmitters in het brein.

‘health is not about the absence of disease,
but about striving for the stars
when it comes to balance and vitality’

~quote pien & regien

health – lees verder bij andere mogelijkheden