wat zijn triggerpoints

Regelmatig probeer ik mijn klanten zo goed mogelijk uit te leggen wat triggerpoints zijn, hoe ze (pijn-)klachten veroorzaken en wat ik doe om die (pijn-)klachten te laten afnemen. Meestal heb ik daar veel te veel woorden voor nodig. Het is redelijk ingewikkelde informatie, als je je niet dagelijks op die manier met de werking van je eigen spieren bezighoudt.

wat zijn triggerpoints

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer kunnen ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en vooral pijnklachten veroorzaken.

hoe ontstaan triggerpoints

Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manier worden gebuikt. Denk daarbij aan een acute (verkeerde beweging, ongeluk, operatie, trauma) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding) overbelasting. Meestal ontstaan klachten door een samenhang van verschillende factoren, zoals een combinatie van overbelasting van de betreffende spier met daarbij ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, verkeerde voeding en gebrek aan rust. Soms is de oorzaak voor het ontstaan van de klacht duidelijk, maar vaak zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen.

Door een ervaren therapeut zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. Van buitenaf zijn triggerpoints voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer er flinke druk op wordt gegeven, kan dit een uitstralende pijn opwekken in het gebied van de triggerpoint zelf of in een ander deel van het lichaam. Dit noemen we lokale of afgeleide (myofasciale) pijn, die in het geval van triggerpoints voorkomt in voorspelbare patronen en gebieden in het lichaam. Er zijn een aantal symptomen die sterker wijzen op de aanwezigheid van triggerpoints, zoals lokale pijn die verergert bij activiteit, lokale pijn bij druk geven, uitstralingspijn, het kunnen opwekken van een herkenbaar pijnpatroon, het aanwezig zijn van strakke strengen in de spier, verminderde lenigheid en gevoeligheid van de spier.

animatie

Michiel Akkerman maakte even geleden een prachtige animatie over triggerpoints. Deze animatie -met een in het Nederlands ingesproken uitleg- verduidelijkt onder andere het ontstaan van triggerpoints, afgeleide pijn, behandeling in de praktijk en zelfbehandeling na instructie.

Bekijk deze animatie eens. Voor een triggerpoint behandeling (massage, taping of cupping) maar ook voor instructie en thuisgebruik van doeltreffende hulpmiddelen zoals de theracane en triggerpointbal kun je bij balance touch terecht.

animatie triggerpoints | Michiel Akkermans