Moxa

Een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en verwant aan accupunctuur is moxa therapie. Hierbij wordt een warme moxastick ongeveer een centimeter boven een of meerdere accupunctuurpunten gehouden. Moxa bestaat uit een aantal kruiden die langdurig in de zon gedroogd zijn. Bijvoetkruid (artemisia vulgaris) is het hoofdbestanddeel. Het heeft een verwarmende en bewegende werking. Door middel van deze warmte wordt de daar aanwezige energiestroom of wel Qi gestimuleerd.

bij welke klachten wordt moxa toegepast

De toepassing van moxa hangt af van de aard van de klacht. Moxa wordt gebruikt om de huid, het onderliggend weefsel en de acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiebanen stimuleren. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, slapeloosheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen), winterhanden en -voeten en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben. Ook littekens kunnen goed worden behandeld met moxa therapie.

Quote

Moxa bij een stuitligging

De laatste jaren is er toenemend wetenschappelijk bewijs voor het effect van moxa tijdens de zwangerschap bij het draaien van een kindje in stuitligging. De kans op een spontane draaiing wordt verhoogd van 50 naar 75%. Daarbij is het belangrijk dat de behandeling op tijd wordt ingezet. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. Dit blijkt het meest succesvol in de periode van de zwangerschap tussen de 33ste en 36ste zwangerschapsweek.

Vanaf de 33e week van de zwangerschap kun je een afspraak maken. Na een behandeling en uitleg in de praktijk kun je, als je dat wilt, thuis de behandeling samen met je partner voortzetten. Je doet dit twee weken lang dagelijks. Moxatherapie is volkomen ongevaarlijk voor jou en je kindje en is niet pijnlijk.

De veiligheid van moxatherapie tijdens de zwangerschap

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er geen bijwerkingen of nadelige gevolgen van deze therapie bekend zijn. De punt van de moxastick zelf wordt extreem heet en mag uiteraard nooit tegen de huid aangehouden worden, maar minimaal 1 cm hier vandaan.

Hoe werkt moxatherapie tijdens de zwangerschap

De verklaring voor de werkzaamheid van deze methode volgens de traditionele Chinese Geneeskunst is dat er verwarmende energie (Yang) in het kleine bekken ontstaat door de gloeiende moxastick 1 cm van het punt Blaas 67, aan de zijkant van de kleine teen, te houden. Deze verwarmende energie zorgt voor meer beweeglijkheid van de baarmoeder. Ook wordt de tonus van de baarmoeder genormaliseerd. Vermoedelijk stimuleert de moxa ook de bijnier en de hormonen die de bijnier produceert en beïnvloed hierdoor het spierweefsel van de baarmoeder. Hierdoor zou de foetus zelf ook beweeglijker worden en uiteindelijk kunnen draaien

Het is natuurlijk enorm fijn om niet te hoeven bevallen met een keizersnee, wat de nodige risico’s met zich meebrengt en een duidelijk gezondheidseffect heeft op moeder en kind.

Ineke van den Berg is gepromoveerd aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum met een onderzoek dat bevestigde dat een moxa behandeling de kans op het draaien bij een stuitligging met 30% verhoogt. Ook heeft zij in haar onderzoek berekend dat de besparing aan medische zorgkosten jaarlijks bijna tien miljoen euro zijn. Voor en na haar zijn soortgelijke goed onderbouwde wetenschappelijke conclusies gepubliceerd, al kunnen die over het algemeen op een kritische ontvangst rekenen.

‘health is not about the absence of disease
but about striving for the stars
when it comes to balance and vitality’

~quote pien & regien

health – lees verder bij andere mogelijkheden